1. Beleidsplan 2024-2027

Ons beleidsplan 2024-2027 biedt een routekaart voor de komende jaren, met een focus op het ontwikkelen van veerkracht en wendbaarheid. In een tijd waarin de wereld geconfronteerd wordt met steeds complexere crises, is het essentieel dat wij als veiligheidsregio voorbereid zijn op nieuwe uitdagingen. Door samen te werken met diverse partners en te investeren in innovatie en personeel, streven we ernaar om de weerbaarheid van onze samenleving te versterken. Dit beleidsplan biedt de nodige richting en flexibiliteit om te reageren op veranderende omstandigheden en om onze missie van het waarborgen van veiligheid en zorg in de samenleving te blijven vervullen. De komende jaren richten wij ons op de volgende opgaven: weerbaarheid en veerkracht van de samenleving, versteviging van het informatiefundament, voorbereiding van onze organisatie op langdurige crises en verkenning van technologische innovaties. Bovendien werken we aan aantrekkelijk werkgeverschap en de ontwikkeling naar een duurzame organisatie. We zijn erg blij dat het beleidsplan vastgesteld is.

“De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat het werk van de veiligheidsregio's relevanter is dan ooit. Onder meer de coronacrisis, de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de asielcrisis hebben veel van ons gevraagd. Crises en grote maatschappelijke thema’s volgen elkaar snel op en nemen nieuwe vormen aan. Denk aan klimaatverandering, de ontwikkelingen in de industrie en bouw en het veranderende zorglandschap. Het beroep dat op de veiligheidsregio wordt gedaan, is indringender en complexer. Het beleidsplan helpt ons koers te houden en benadrukt het belang van samenwerking met alle betrokken partners”, aldus Anke Kortenray, directeur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. 

2. Dekkingsplan 2024-2027

In ons dekkingsplan maken we een 'foto' van de brandweerzorg in onze regio. We leggen vast welke opkomsttijden in onze regio verwacht moeten worden, we geven inzicht in de positionering van onze kazernes, de spreiding van ons materieel en de gewenste beschikbaarheid van vrijwilligers in relatie tot de risico’s. Deze foto toetsen we aan het Beoordelingskader Gebiedsgerichte Opkomsttijden, dat door de minister van Veiligheid en justitie is voorgeschreven. Een externe toetsingscommissie keek met ons mee bij de toepassing van het beoordelingskader.  

We analyseren vervolgens de knelpunten en dilemma’s en doen aanbevelingen hoe we deze op willen lossen. Op papier is onze regio stevig en fijnmazig georganiseerd, met voldoende materieel en slagkracht. Praktisch gezien heeft een substantieel deel van de posten uitdagingen om de paraatheid te kunnen blijven borgen, zeker overdag. 

3. Kadernota 2025

Met de kadernota informeren wij gemeenten op hoofdlijnen over de financiële uitgangspunten, inhoudelijke ontwikkelingen en risico’s voor het begrotingsjaar 2025 van onze veiligheidsregio. Op alle beleidsterreinen blijven we binnen het reguliere budget, behalve voor de brandweer. Voor de brandweer hebben wij een extra investering gevraagd. Het meerjarenontwikkelplan waarin we de noodzakelijke investering beschrijven is daarom als bijlage aan de kadernota toegevoegd. 

4. Meerjarenontwikkelplan brandweer 2024-2027

In het meerjarenontwikkelplan beschrijven we hoe wij ons als organisatie de komende jaren willen ontwikkelen om een antwoord te geven op de uitdagingen waar we als brandweer voor staan en om aan onze wettelijke taken te voldoen. Om de vrijwilligheid te versterken met behoud van het huidige aantal posten en het volledige takenpakket, beschrijven we drie pijlers waarin we blijvend moeten investeren:

  • Versterking van de vakbekwaamheid, zowel in vakbekwaam worden als vakbekwaam blijven; 
  • Versterking van de paraatheid en dan in het bijzonder de bezetting overdag;
  • Inzetten op modernisering en innovatie gericht op de brandweerzorg en de grote risico's die we daarin tegenkomen, zoals natuurbranden en hoogbouw. 

Prachtige mijlpaal 

Met de vaststelling van ons meerjarenontwikkelplan hebben we een prachtige mijlpaal bereikt. We sluiten hiermee een roerige periode af. Een periode die begon met de regionalisering van de gemeentelijke brandweer in 2015 en het aangepaste budget wat daarmee gepaard ging. Al snel werden knelpunten zichtbaar, die we probeerden op te lossen met onder andere pilots. Binnen het knellende financiële kader werden de problemen echter steeds duidelijker.

Keuze voor fijnmazig netwerk

In 2022 ontstond er forse weerstand van onze brandweervrijwilligers tegen de plannen voor een doorontwikkeling binnen het ongewijzigde budget. De gemeenteraden kozen toen heel duidelijk voor het bestaande fijnmazige netwerk van brandweerposten dat dichtbij de gemeenschap staat. “Dat de raden hun keuze nu bevestigen met de vaststelling van het meerjarenontwikkelplan, brengt rust, stabiliteit en geeft koers”, geeft Krishna Taneja aan, directeur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Door extra budget beschikbaar te stellen voor de versterking van de brandweer, geven de raden hun vertrouwen, hun steun en waardering voor onze brandweer die voor bijna negentig procent uit vrijwilligers bestaat. Burgemeester en voorzitter van de bestuurlijke adviescommissie brandweerzorg Jan de Boer laat dan ook weten “trots” te zijn dat we door mogen gaan met fijnmazige en lokaal georiënteerde brandweer.

Grote participatie

Het meerjarenontwikkelplan kon enkel tot stand komen door de grote participatie, betrokkenheid en het kritische meedenken van onze brandweermensen. Maar ook zeker door de inzet van de commissie van burgemeesters binnen ons Algemeen Bestuur. Daarvoor willen we hen enorm bedanken. Tenslotte zijn we onze ondernemingsraad, de vakverenigingen en - bonden dankbaar dat ze het geluid van onze medewerkers steeds zo goed onder de aandacht wisten te brengen.    

Gestelde vertrouwen waarmaken 

We realiseren ons dat het een ingewikkelde taak is die bij de gemeenteraden ligt, om keuzes te maken binnen de begroting. Nu we mogen starten met het 'echte werk', namelijk de implementatie van het plan, zijn we dan ook vastbesloten om het gestelde vertrouwen waar te maken. Samen met onze brandweervrijwilligers gaan we ons hier volledig voor inzetten. De afgelopen jaren lieten zien dat ons werk relevanter is dan ooit, met de vele incidenten, de opschalingen bij crises, maar ook onze bredere inzet in de gemeenschap bij storm, wateroverlast, pandemie en crisisnoodopvang. We zijn er altijd.