
Themabijeenkomst Seksuele en criminele uitbuiting van jongeren
Een meisje van 19 dat door haar vriendje gedwongen wordt om seks te hebben met anderen om zo geld voor hem te verdienen. Of een jongen van 15 die onder dwang drugs verkoopt. De vormen van seksuele en criminele uitbuiting van jongeren zijn net zo divers als de slachtoffers. Want slachtoffer worden van deze vormen van mensenhandel kan iedereen overeenkomen. Ook de jongeren met wie jij dagelijks werkt!
Daarom organiseert het Zorg- en Veiligheidshuis Noord-Holland Noord in samenwerking met Comensha een speciale thema-ochtend voor professionals die veel met jongeren werken. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in verschillende workshops met elkaar aan de slag om te ontdekken hoe seksuele en criminele uitbuiting van jongeren werkt, op welke signalen je kunt letten en wat je kunt doen als je onderbuikgevoel zegt dat iets niet goed zit. Want niets doen is geen optie.
PraktischVoor wie?Iedereen die vanuit zijn of haar werk regelmatig contact heeft met jongeren is welkom. Denk bijvoorbeeld aan jongerenwerkers, jeugd BOA’s, leerplichtambtenaren, leerkrachten in het voortgezet en hoger onderwijs, maar ook aan medewerkers van politie, woningcorporaties, Veilig Thuis, Parlan of zorginstellingen voor mensen met een beperking. Wanneer?Donderdag 12 oktober van 9.00 tot 13.00 uur met aansluitend gelegenheid tot een lunch. Waar?AFAS Stadion, Stadionweg 1 Alkmaar. AanmeldenEr is nog een beperkt aantal plekken beschikbaar voor deze bijzondere bijeenkomst. Meld je dus snel aan via onderstaande knop. |
Op het programma
9.00 - Opening
Dävid van Kuppeveld heeft als officier van justitie diverse casussen van seksuele en criminele uitbuiting voorbij zien komen. Deze ochtend neemt hij ons mee in wat seksuele en criminele uitbuiting precies is en waarom dit vormen van mensenhandel zijn.
9.45 - Het verhaal van Robin
De zorgcoördinatoren van het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel (ACM) zijn een laagdrempelig aanspreekpunt om mee te sparren als je vermoedt dat iemand in jouw omgeving slachtoffer is van seksuele of criminele uitbuiting. De zorgcoördinatoren nemen je mee in hoe je signalen kunt herkennen en wat je kunt doen als je je zorgen om iemand maakt.

10.30 - Workshops
Online/Offline |
Denk jij dat je veel weet van de online wereld? Laat je verrassen in deze onthullende workshop! Aan de hand van verschillende voorbeelden ontdek je in deze sessie hoe jongeren online en offline in aanraking komen met mensenhandel en seksueel normafwijkend gedrag. |
In de schoenen van...
In deze workshop ondervind je aan den lijve hoe makkelijk het is om slachtoffer te worden van seksuele of criminele uitbuiting. Workshopleider en ervaringsdeskundige Mohini Awadhpersad laat je beleven hoe daders subtiel een fuik creëren waar je steeds lastiger uitkomt.
Ervarvingsdeskundigheid door Merel van Groningen
Veel slachtoffers durven niet naar de politie te gaan. Bijvoorbeeld omdat ze zelf ook iets strafbaars hebben gedaan. De Merel van Groningen Foundation zet zich in om de positie van slachtoffers te verbeteren en lanceert de tool "ik krijg toch nog een kans" om slachtoffers goed te informeren over hun rechten en mogelijkheden om uit hun situatie te raken en licht toe welke rol politie en ervaringscoaches daarbij kunnen spelen.
De jongere als vertrekpunt: een nieuwe start |
Natuurlijk luister jij goed naar anderen. Bij JIMwerkt en bij de ambulante begeleiding Araki kennen ze als geen ander het verschil tussen aanhoren en luisteren. In deze workshop vertellen professionals hoe zij te werk gaan en vertellen jongeren over hun ervaringen met de JIM-aanpak en Araki. En hoe belangrijk het is voor hen om een vertrouwenspersoon te hebben die écht luistert en die, wanneer nodig, voor hen het woord kan doen in gesprekken met professionals. |
