Ons werk
Bij een ramp is het 'gouden uur' letterlijk van levensbelang. De hulpverlening moet snel en goed gecoördineerd op gang komen. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zorgt hiervoor.
Een veiligheidsregio is een gebied waarbinnen gemeenten en hulpverleningsdiensten samenwerken op het gebied van rampen- en incidentbestrijding. De samenwerking moet zorgen voor verkleining van de risico's op crises, een betere voorbereiding op incidenten en een vlotte en adequate aansturing van de hulpverlening bij een ramp. De inspanningen worden gecoördineerd vanuit een centrale organisatie.
Ontstaan
Na de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam werd de knoop doorgehakt: de rampenbestrijding in Nederland moet beter. Het resultaat is de indeling van het land in 25 veiligheidsregio's. De komst van de regio's moet ervoor zorgen dat de coördinatie van rampenbestrijding efficiënter verloopt. Op 1 januari 2004 was Veiligheidsregio Noord-Holland Noord een feit.
Onderdelen
We zijn een hulpverleningsorganisatie waarbinnen verschillende bedrijfsonderdelen met elkaar samenwerken. Dit zijn ambulancezorg, brandweer, gemeenschappelijke meldkamer, GHOR, Zorg- en Veiligheidshuis, crisisbeheersing en bedrijfsvoering.
Werkgebied
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bestrijkt het gebied vanaf Castricum, via de zuidgrens van Graft-De Rijp en de noordgrenzen van Beemster en Zeevang tot het IJsselmeer en alles ten noorden daar van, inclusief Texel.