"Vanuit mijn verleden bij de bedrijfsbrandweer weet ik hoe belangrijk het is om mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt de kans te geven hun hart te luchten. Deze bijeenkomst is daarin een begin."

Burgemeester Jan Franx

Door het hoofd van bevelvoerder van de brandweer in Obdam, Robin Mol, flitste op die fatale zondagmiddag een gedachte die veel Obdammers gehad zullen hebben: ‘in dit gemeentehuis ben ik nog getrouwd!’. Maar veel tijd om daarbij stil te staan had hij niet. Met assistentie van aangrenzende korpsen moest hij alles in het werk stellen om de brand onder controle te krijgen. “We hebben al snel opgeschaald naar een grote brand en het gebouw ‘ingepakt’ met water. Daardoor hebben we nog ergere brandschade kunnen voorkomen, aan het rijksmonument zelf én aan de aangrenzende panden.”

"Ik was vrij snel ter plekke. Mijn taak is dan vooral om de hulpverleners niet voor de voeten te lopen en de ‘burgermoeder’ te zijn. Even een praatje hier, een arm om de schouder daar. Het was mooi om te zien hoe iedereen voor elkaar klaar stond."

Locoburgemeester Caroline van de Pol

Rustig blijven

Een van die naastgelegen gebouwen is de locatie van deze bijeenkomst: woonzorgcentrum De Horstenburgh. Burgemeester, locoburgemeester, brandweerlieden, omwonenden (en familieleden) en medewerkers van De Horstenburgh hebben zich verzameld rondom koffie en taart. Om ervaringen en dankwoordjes uit te wisselen en vragen te stellen en beantwoord te krijgen. Kortom, om de gebeurtenissen een plek te geven.

Teamcoach Evelien Hartstra van De Horstenburgh verbaast zich nog altijd hoe rustig de 43 bewoners zijn gebleven, toen zij uit hun kamer werden gehaald en bijeengebracht werden in het restaurant. “We waren voorbereid op een evacuatie, maar dat is door het adequate optreden van brandweer gelukkig niet nodig geweest.”

"We hebben intern in 2019 een inhaalslag gemaakt met de bedrijfshulpverlening. De medewerkers van De Horstenburgh hebben zelfs twee keer met de brandweer geoefend. Dat iedereen zo kalm bleef, heeft ook daarmee te maken."

Stafmedewerker veiligheid van Wilgaerden

Overweldigend

Dat geluk hadden Marije en Erik Kamp niet. Het ene moment zaten zij nog rustig te borrelen met de ouders van Marije en hadden ze eerlijk gezegd niet eens door wat er aan de hand was, het andere moment stonden ze buiten met hun twee kinderen. Hun leven stond op zijn kop. “We mochten ons huis nog niet in en logeerden tijdelijk op een vakantiepark in Hensbroek.”, vertelt Marije. Overweldigd is zij door alle lieve reacties en steunbetuigingen uit de omgeving.

Dat is ook het positieve dat burgemeester Franx aan deze verder nare geschiedenis overhoudt. “Op de momenten die ertoe doen komt het dorp echt bij elkaar. Op de avond van de brand werd meteen al erwtensoep uitgedeeld aan de hulpverleners en getroffenen. Die gemeenschapszin vind ik echt fantastisch.”