Inwoners en artsen in nieuwe coronacampagne "Voor wie doe jij het?”
Voor wie blijf jij thuis bij klachten? In een nieuwe campagne in de regio Noord-Holland Noord geven inwoners antwoord op deze en andere vragen over de coronamaatregelen. De campagne op sociale media maakt zichtbaar dat veel mensen zich aan de coronamaatregelen willen houden en dat ze dit voor hun medemensen doen. Op borden buiten ondersteunen artsen en een ambulancemedewerker de campagne.
De campagne is een gezamenlijk initiatief van de ziekenhuizen, de gemeenten en de veiligheidsregio in Noord-Holland Noord. In filmpjes op Facebook, Instagram en YouTube vertellen inwoners waarom ze zich aan de maatregelen houden. Op borden buiten zijn een arts van Noordwest Ziekenhuisgroep, een arts van het Dijklander Ziekenhuis en een ambulancemedewerker van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord te zien. Zij hebben in hun dagelijks werk te maken met coronapatiënten en ondersteunen daarom de campagne. Zij maken ook in het straatbeeld zichtbaar dat je je voor medemensen aan de anderhalve meter afstand houdt, of je laat testen bij klachten.
Internist-infectioloog Willemijn Kortmann van Noordwest Ziekenhuisgroep is een van de twee artsen die meewerkten aan de campagne. Ze heeft de afgelopen maanden vanuit haar functie veel te maken gehad met het coronavirus. “Je aan de coronamaatregelen houden doe je niet alleen voor jezelf. Het is belangrijk elkaar erop te blijven attenderen.”
Ook longarts Marjolein van Laren van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn aarzelde niet toen zij gevraagd werd. “Corona kan veel schade geven en ik voelde als arts de onmacht. De kwaliteit van leven na corona is niet altijd zeker en patiënten moeten vaak een langdurig revalidatietraject in. We weten dat de maatregelen helpen om het virus te beperken. Houd je er dan ook aan.”
Als ambulancemedewerker van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord merkt Jos Binkhorst de impact die corona kan hebben. “Ik voel de impact bij elk contact in mijn dagelijkse werk. Mijn handen ontsmetten, de ambulance schoonmaken, mijn pak aan en uit. Geen probleem, het hoort erbij. Maar het kost tijd, waarin de ambulance ook ingezet had kunnen worden voor een reanimatie of ongeval.”