Steeds meer aandacht voor de virtuele wereld
Virtueel opleiden en oefenen krijgt bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord steeds nadrukkelijker vorm. Een belangrijk instrument daarbij is XVR, een virtual reality-programma om scenario’s te simuleren en procedures te oefenen. Beheerder virtuele platformen Danny Post licht XVR toe.
Wat doet XVR precies?
Wat kun je ermee? “Je kunt XVR het beste omschrijven als proceduretrainer, vanaf de functie van bevelvoerder tot en met GRIP 2-/Regionaal Operationeel Team (ROT) oefeningen. Collega’s staan in een virtuele wereld en lopen met een joystick in de hand op een beeldscherm door diverse geënsceneerde scenario’s. XVR kan worden gebruikt bij de opleiding van bevelvoerders, maar net zo goed voor een Commando Plaats Incident (CoPI)-oefening. In de coronatijd zijn we het breder gaan inzetten. Zo is XVR afgelopen voorjaar gebruikt voor incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS) verkenningen in de manschapsopleiding.” “De scenario’s bedenken, ontwikkelen en maken we meestal zelf, waarbij we onderscheid maken tussen vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven. Scenario’s voor bijvoorbeeld de bevelvoerdersopleiding kunnen we eindeloos gebruiken, omdat steeds weer een nieuwe groep instroomt. Anders ligt dat met oefeningen voor bijvoorbeeld de Officier van Dienst (OvD) en de Hoofd Officier van Dienst (HOvD) of op CoPI-niveau. Vaak zijn die scenario’s vraaggestuurd maatwerk en eenmalig te gebruiken. Een voordeel van XVR is wel dat 95 procent van de veiligheidsregio’s het gebruikt, waardoor we scenario’s kunnen uitwisselen. Dat scheelt veel tijd en kosten.”
Is XVR ‘in plaats van’ of ‘erbij’ gekomen?
“Allebei een beetje. Er gaat niets boven realistisch en ‘live’ oefenen, maar XVR maakt bepaalde dingen wel heel goed mogelijk. Als je een OvD bijvoorbeeld wilt laten oefenen op de bestrijding van een grote, complexe brand, dan kun je met XVR in korte tijd veel collega’s trainen. Je kunt ze bovendien elke keer opnieuw identieke omstandigheden voorschotelen. Een ander voorbeeld: Team Noordkop heeft in samenwerking met TESO een 3D-module gemaakt voor het oefenen van incidenten op de veerboot naar Texel. Een boot uit de vaart halen om te oefenen kost een vermogen, de module maakt het mogelijk steeds nieuwe scenario’s te bedenken zonder die kosten te maken. Een voordeel is ook de mobiliteit van het systeem. We hebben in Heerhugowaard een mooie ruimte beschikbaar, maar XVR draait in principe op een laptop en we kunnen ermee werken op elke locatie van de veiligheidsregio.”
Loopt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord voorop?
“Nee. Met het gebruik van XVR lopen we in de pas, wat betreft virtueel oefenen zijn bijvoorbeeld de regio’s Midden- en West-Brabant, Amsterdam-Amstelland en Gelderland verder. Zij werken onder meer ook al met rijsimulatoren en virtualrealitybrillen voor levensreddend handelen. In Noord Holland Noord gaat wel steeds meer aandacht uit naar de mogelijkheden die virtuele platformen bieden. Zo heb ik versterking gekregen in de personen van Marco Overeem en stagiair Noah. Samen oriënteren we ons op een nieuwe VR-tool voor vakbekwaam blijven en komt virtueel oefenen in steeds meer toekomstplannen voor.”
Zijn er nadelen?
“Sommige mensen hebben nog wel eens moeite zich in te leven. Dat is bij een ‘normale’ oefening soms al een uitdaging, en achter een beeldscherm des te meer. Jongere collega’s hebben er over het algemeen wat minder moeite mee. Zij zijn wat meer thuis in de virtuele wereld.