• het Beleidsplan 2024-2027
  • het Dekkingsplan Brandweer 2024-2027
  • de Kadernota 2025
  • het Meerjarenontwikkelplan van de brandweer 2024-2027

In welk beleidsstuk staat nu eigenlijk wat? En welke rol hebben de gemeenteraden hierin?

Beleidsplan

In het beleidsplan geven we aan welke opgaven de komende jaren voor ons liggen om de uitvoering van onze wettelijke en opgedragen taken op orde te houden (of in sommige gevallen op orde te krijgen). Het beleidsplan bepaalt onze koers en geeft richting aan onze activiteiten tot en met 2027.

Het concept beleidsplan bieden we begin december aan de burgemeesters van de deelnemende gemeenten aan, ter bespreking in hun raden. De raden moeten voor 1 maart hun reactie aan hun burgemeester hebben gegeven. Daarna stelt het Algemeen Bestuur het plan vast in de vergadering van 15 maart 2024.

Dekkingsplan

In het dekkingsplan onderzoekt de veiligheidsregio hoe de operationele prestaties van de brandweer zich verhouden met de daaraan gestelde eisen. We analyseren knelpunten en dilemma’s en doen aanbevelingen hoe deze op te lossen.

Het concept dekkingsplan bieden we begin december aan de burgemeesters van de deelnemende gemeenten aan, ter bespreking in hun raden. De raden moeten voor 1 maart hun reactie aan hun burgemeester hebben gegeven. Daarna stelt het Algemeen Bestuur het plan vast in de vergadering van 15 maart 2024.

Kadernota

Met de kadernota informeren wij gemeenten op hoofdlijnen over de financiële uitgangspunten, inhoudelijke ontwikkelingen en risico’s voor het begrotingsjaar 2025 van onze veiligheidsregio.

De kadernota bieden we aan de gemeenteraden aan voor zienswijze. De raden wordt verzocht om voor 1 maart 2024 hun reactie te geven op de inhoudelijke kaders en bijbehorende financiën. De zienswijzen en de reacties hierop worden betrokken bij de definitieve besluitvorming tijdens de algemene bestuursvergadering op 15 maart 2024.

Meerjarenontwikkelplan

In het meerjarenontwikkelplan beschrijven we hoe wij ons als organisatie de komende jaren willen ontwikkelen om een antwoord te geven op de uitdagingen waar de brandweer voor staat. Bij de gewenste ontwikkelingen staan de benodigde investeringen beschreven.

Het opstellen van een meerjarenontwikkelplan is geen wettelijke verplichting. Hiervoor geldt dan ook geen formele zienswijzeprocedure. Gelet op de (financiële) impact van de in dit document beschreven voorstellen, hecht ons dagelijks bestuur er echter veel waarde aan de raden hierover te consulteren. Het plan wordt aan de gemeenteraden aangeboden bij de kadernota, met het verzoek hierop inhoudelijk te reageren.