Potentieel levensgevaarlijke situatie

Bij een woningcheck doorloopt de brandweer samen met de bewoner het hele huis om te adviseren hoe simpele aanpassingen het huis veiliger maken. Toen de collega’s bij de bewuste bewoonster het huis verkenden, stuitten ze op zolder op de cv-afvoer die was losgeschoten. Dat levert een potentieel levensgevaarlijke situatie op, omdat daardoor koolmonoxide de woning in kon stromen. Koolmonoxide is niet te zien en niet te ruiken, maar sust je langzaam in slaap, waarna je overlijdt. 

Koolmonoxidemelder aangezien voor rookmelder

Op de zolder van de woning had een CO-melder gehangen. Die was keurig afgegaan. Maar toen hij bleef piepen, had de bewoonster een overbuurvrouw gevraagd om te helpen het apparaat te verwijderen. Ze dachten allebei dat het een defecte rookmelder was.

Nazorg

Het is dan ook heel goed dat de losgeschoten afvoer tijdig is ontdekt dankzij de woningcheck. De maandag na de bewuste controle ging de brandweer voor de zekerheid nog even bij de bewoonster in kwestie langs. Zij was op dat moment net aan het bellen met de verhuurder van de woning. De schrik zat er goed in, want ze begreep dat dit heel anders had kunnen aflopen.

Het belang van de woningcheck

Het incident onderstreept de toenemende noodzaak van woningchecks en preventieactiviteiten. Mensen wonen steeds langer thuis, maar worden naarmate ze ouder worden steeds minder zelfredzaam. Des te belangrijker is het dat de eigen woonomgeving zo veilig mogelijk is. 

losgeschoten afvoer van de CV
Losgeschoten afvoer van de CV op zolder; levensgevaarlijk vanwege de kans op koolmonoxidevergiftiging.