Losgeschoten cv-afvoer ontdekt bij woningcheck brandweer
De 24-uursdienst van de brandweer in Den Helder doet sinds eind juni woningchecks om huizen (brand)veiliger te maken. De eerste zaterdag was het direct raak: in de woning van een oudere vrouw bleek de afvoer van de cv losgeschoten. Gevolg: de koolmonoxide (CO) werd niet naar buiten geblazen, maar de zolder op. “We hebben een mensenleven gered.”
“We hadden een straat uitgezocht en vooraf flyers verspreid. Er waren twintig huizen, van acht hadden de bewoners belangstelling”, zegt Klaas de Lange, die zaterdag 22 juni als bevelvoerder de supervisie over de ploeg beroepsbrandweerlieden had. “Toen de collega’s bij de bewuste bewoonster het huis verkenden, stuitten ze op zolder op de cv-afvoer die was losgeschoten. Dat levert – zonder overdrijving – een potentieel levensgevaarlijke situatie op.”
“We hebben een mensenleven gered.”
Op de zolder van de woning had ook een CO-meter gehangen. “Die was keurig afgegaan”, zegt Klaas de Lange. “Maar toen hij bleef piepen, heeft de bewoonster een overbuurvrouw ingeschakeld om het apparaat te verwijderen. Ze dachten allebei dat het een defecte rookmelder was. Een enorme misvatting natuurlijk. Het ging weliswaar om de zolder en de bewoonster zelf komt daar niet meer, maar als de cv op een koude dag goed staat te loeien, dan kan het zo maar ook op de lagere verdiepingen fatale gevolgen hebben. CO is niet te zien en niet te ruiken, maar sust je langzaam in slaap, waarna je overlijdt. Het is een echte sluipmoordenaar.”
Vluchtroute
Het is dan ook “een hele goede zaak” dat de losgeschoten afvoer tijdig is ontdekt, zegt medewerker Veilig Leven Ronald Wasch van Team Noordkop van de brandweer. Samen met collega’s van de kantoordienst doet hij al zo’n zes jaar woningchecks bij oudere mensen thuis. “Dan gaat het niet alleen om CO-controles. We kijken naar allerlei aspecten: liggen er geen stekkerdozen vol stof onder de tv? Is er een veilige vluchtroute in het geval van brand? Zijn er handvatten en antislipvoorzieningen in de douche? Daarnaast vertellen we veel over valpreventie.”
De maandag na de bewuste controle ging hij voor de zekerheid nog even bij de bewoonster in kwestie langs. “Toen ik aankwam, was ze net aan het bellen met de verhuurder van de woning. Ze was behoorlijk geschrokken, ook omdat iedereen redelijk gealarmeerd reageerde. Verder zat de schrik er goed in omdat ze samen met haar overbuurvrouw een CO-meter voor een rookmelder had aangezien. Ze begreep zelf ook dat dit heel anders had kunnen aflopen.”
Noodzaak
Het incident onderstreept volgens hem de toenemende noodzaak van de woningcheck. “Mensen wonen steeds langer thuis. Maar voor veel van hen geldt: hoe ouder, hoe minder zelfredzaam. In dit geval kun je zonder te overdrijven stellen dat we een mensenleven hebben gered. Zo belangrijk is het dus dat de eigen woonomgeving op orde is. Momenteel ben ik bezig met de ontwikkeling van een actie gericht op doven en slechthorenden. Voor hen zijn er trilplaten die ze onder een hoofdkussen kunnen leggen en die zijn verbonden met de rookmelders in huis.”
In de Noordkop doet de brandweer momenteel zo’n zestig woningchecks per jaar. Dat worden er met de extra inzet van de 24-uursdienst hopelijk wat meer, zegt Klaas de Lange. “Het is belangrijk genoeg.” Hij moedigt mensen aan áltijd mee te doen als de kans zich voordoet, of, beter nog, proactief een aanvraag in te dienen. “Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn en beter het zekere voor het onzekere nemen. Een woningcheck duurt niet zo heel lang. We stellen vragen, maar beantwoorden ze ook en laten informatiemateriaal achter. Mensen zijn altijd een stuk wijzer als wij langs zijn geweest. Daarom kan ik maar een ding adviseren: geef je op! Het is gratis en kan het verschil tussen leven en dood betekenen.”
Woningcheck aanvragen?
Ga naar www.gratiswoningcheck.nl of www.woongemakiskinderspel.nl en meld je aan. Onze collega’s staan klaar!