Gemeenteraden buigen zich over bezuinigingsvoorstel veiligheidsregio
Gemeenten krijgen vanaf 2026 minder geld van het Rijk. De burgemeesters van de zestien gemeenten die samen Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vormen, gaven daarom de opdracht om scenario’s voor bezuinigingen uit te werken. Daaruit is een voorstel gekomen voor een bezuiniging van 2,3 miljoen op het budget van de hulpdiensten- en calamiteitenorganisatie. De gemeenteraden hebben komende weken de tijd om hun zienswijze op dit voorstel te geven.
Voorstel voor bezuiniging van 2,3 miljoen
Afgelopen tijd heeft de veiligheidsregio nagedacht wat de veiligheidsregio kan doen om te bezuinigen en tegelijkertijd de paraatheid en kwaliteit van de hulpverlening en crisisbestrijding overeind te houden. Dit heeft geleid tot een voorstel waarin de maatregelen en effect goed zijn doorleefd en afgewogen. Op basis van de uitkomsten heeft het algemeen bestuur ervoor gekozen om een advies voor te leggen om niet meer dan 4% te bezuinigen.
Gevolgen voor hulpverlening en crisisbestrijding
Een bezuiniging van 4% heeft verschillende gevolgen voor de hulpdiensten- en calamiteitenorganisatie.
Zo zal de organisatie bij een bezuiniging van 4% minder kunnen doen aan brandonderzoek en preventie-activiteiten vanuit het programma Veilig Leven voor inwoners. Daarnaast benoemt het voorstel het afstoten van enkele brandweervoertuigen, zoals twee waterwagens en een tankautospuit. Ook zal er bij een bezuiniging van 4% minder geïnvesteerd kunnen worden in de voorbereiding op langdurige crises en wordt het versterken van brandweerkazerne Hoorn naar een 24/7 beroepskazerne uitgesteld.
Niet bezuinigen op aantal brandweerkazernes en ambulancezorg
In de opdracht om te bezuinigen heeft het bestuur meegegeven dat er niet mag worden bezuinigd op het aantal brandweerkazernes, op de vrijwillige brandweer, op wettelijke taken en op de uitvoering van het toekomstbestendig maken van de brandweer. Voor dit laatste was juist extra geld beschikbaar gesteld. Verder hoeft er op de ambulancezorg niet te worden bezuinigd, omdat dit onderdeel door de zorgverzekeraars wordt betaald. Zo blijft Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 24/7 hulpverlenen bij incidenten en crisis, wordt er geïnvesteerd in vakbekwaamheid van de brandweer en in de voorbereiding op nieuwe crisistypen.
Gemeenteraden geven mening over bezuinigingsvoorstel
Op dit moment ligt het voorstel bij de zestien gemeenteraden van Noord-Holland Noord die hun zienswijze kunnen geven. De raden kunnen daarmee aangeven wat zij verantwoord vinden. De bestuurders wegen het oordeel van de gemeenteraden mee bij het definitieve besluit dat zij vrijdag 14 maart nemen tijdens de openbare vergadering van het algemeen bestuur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.
Extra inzetten op voorbereiding en bestrijding van crisis en rampen
Directeur en regionaal brandweercommandant Krishna Taneja benadrukt de uitdagingen waar de organisatie voor staat: “We weten dat de gemeenten het financieel moeilijk gaan krijgen en zijn natuurlijk bereid om te kijken naar mogelijke bezuinigingen. De combinatie met extra taken en opgaven maakt dit wel heel uitdagend. Als hulpverlenings- en rampenorganisatie wordt er namelijk steeds vaker een beroep op ons gedaan. De komende jaren zullen we extra moeten inzetten op de bestrijding van natuurbranden, voorbereidingen treffen op verwachte langdurige stroomstoringen en militaire dreigingen en de samenleving helpen zich voor te bereiden op langdurige crises zoals wateroverlast of watertekort door extreem weer. Dat vraagt om een zorgvuldige balans tussen financiële verantwoordelijkheid en onze cruciale taak om de veiligheid en weerbaarheid van onze samenleving te waarborgen.”