
Algemeen Bestuur kiest voor 4% bezuinigen op Veiligheidsregio NHN
Gemeenten krijgen in 2026 minder geld van het Rijk vanuit het Gemeentefonds. Een aantal gemeenten verwacht daardoor hun begroting niet rond te krijgen in 2026. Ze moeten dan bezuinigen. Als gemeenschappelijke regeling van de gemeenten wordt de veiligheidsregio voor een groot deel betaald uit datzelfde Gemeentefonds. De gemeenteraden en burgemeesters vroegen ons vorig jaar om bezuinigingsscenario’s voor 1, 3, 5, en 7% uit te werken. Op basis van deze uitwerking heeft het bestuur ervoor gekozen om een bezuinigingsvoorstel van 4% voor te leggen aan de gemeenteraden. De burgemeesters adviseerden daarbij om de ontwikkelingen op de brandweer, die in 2024 zijn vastgesteld, door te laten gaan evenals de ontwikkelingen op het gebied van crisisbeheersing.
Op 14 maart 2025 stemde het Algemeen Bestuur in met een structurele bezuiniging van 4% vanaf 2026 en verder voor onze veiligheidsregio.
Dit betekenen de bezuinigingen concreet
Dat betekent dat we vanaf 2026 moeten stoppen of minderen met een aantal taken en diensten. Zo wordt er procent minder geïnvesteerd in brandonderzoek, waardoor er minder inzicht komt in oorzaken en brandverloop. Dit heeft invloed op de mogelijkheden om gerichter aan preventie te doen en om het eigen optreden te evalueren.
Binnen het programma veilig leven vermindert het aantal functies, wat betekent dat activiteiten, zoals rookmeldercontroles en valpreventie bij ouderen in omvang afnemen of stoppen. De inzet op mensenhandel wordt verminderd, waardoor er jaarlijks minder casussen van (minderjarige) slachtoffers van uitbuiting minder kunnen worden behandeld.
Bij het versterken van brandweerpost Hoorn wordt voorlopig uitgegaan van een 12/7-beroepsbezetting in plaats van 24/7. Om onze wettelijke brandweertaak uit te blijven voeren, moeten we op termijn alsnog uitbreiden naar een 24/7-bezetting. Daarnaast wordt bespaard op faciliteiten zoals abonnementen, sportevenementen, fruit op de werkvloer en zakelijke lunches.
Verder wordt de formatie binnen Communicatie en HRM verkleind. Ook de formatie van het team Crisisbeheersing wordt verminderd, wat gevolgen heeft voor de voorbereiding op langdurige crises. Ook het opleidingsbudget van de hele organisatie wordt verlaagd en de inhuur van externe expertise door de GHOR wordt afgeschaft.
Instemming twee amendementen op bezuinigingsvoorstel
Ook stemde het Algemeen Bestuur in met twee amendementen (voorstel om een plan van aan te passen). Het eerste amendement gaat over het verlagen van de extra jaarlijkse vergoeding aan de personeelsvereniging van de vrijwilligers, en het tweede over bezuiniging op materieel bij de brandweer met een lagere repressieve meerwaarde. De waterwagens in Texel en Egmond aan Zee en één tankautospuit in Dijk en Waard blijven hierdoor in gebruik. Het bedrag dat nog gevonden moet worden om deze kosten te dekken wordt in vermindering gebracht op het programma Veilig Leven. Dit gaat terug naar de minimale wettelijke taak op het gebied van brandpreventie.
Veiligheidsregio blijft paraat staan
Directeur en regionaal brandweercommandant Krishna Taneja benadrukt dat de veiligheidsregio ondanks de bezuinigingen altijd klaar zal staan om inwoners in nood te helpen: “Als hulpverlenings- en rampenorganisatie zijn we er om mensen te helpen. Dat verandert niet. We blijven 24/7 paraat staan voor branden, ongevallen en andere noodsituaties. Wel betekent het dat we minder kunnen inzetten op het voorkomen van incidenten en crisissen en de voorbereiding op langdurige rampen. Daarom blijft het belangrijk dat inwoners ook zelf actie ondernemen, zoals het ophangen van rookmelders en het aanschaffen van een noodpakket.”