Daniëlle Koelemij: “Ongelooflijk dankbaar werk”
Daniëlle Koelemij (51) is sociaal-cultureel ondernemer. De Alkmaarse – in het verleden gemeenteraadslid voor de PvdA – was eind juli in de Achterhoek toen ze op de website van de regionale zender NH Nieuws las dat de crisisnoodopvang in haar woonplaats vrijwillige activiteitenbegeleiders zocht. De dag erna meldde ze zich aan. Ze vertelt waarom.
“Ik heb in mei mijn baan opgezegd om een jaar lang met tussenpozen te kunnen reizen. Ik doe dat maand om maand en in principe werk ik als zzp’er in de periodes dat ik in Nederland ben. Ik ben blij met mijn keuze en de kans om te reizen, maar hulp bieden aan vluchtelingen die tijdelijk zijn ondergebracht in mijn eigen stad is van een andere orde. Ik ben nu eenmaal iemand die niet alleen naar het NOS-journaal kijkt en het onrecht aanschouwt, maar ook graag helpt het te verzachten.”
“Ik heb de afgelopen maanden Wenen en Boedapest bezocht en ben naar Spanje geweest. In mijn autootje, tentje in de achterbak. Alles op de bonnefooi. Slapen in hostels waar het kan. Ik vind het vooral leuk om te reizen omdat ik nieuwe mensen leer kennen. In de vluchtelingenopvang is dat ook het geval. Je hebt ontmoetingen met mensen die uit alle windstreken afkomstig zijn. Hun omstandigheden zijn vaak droevig, maar zelf zijn ze boven alles hoopvol. Ze leren kennen is mooi. Ik word er blij van.”
“Ik ben in augustus begonnen als activiteitenbegeleider in de noodopvang in de wielerbaan en ben daar gebleven tot de opvang afgelopen week naar Bergen verhuisde. Ik ga nu weer op reis, maar als ik terug ben wil ik me beslist weer aanmelden om ook in Bergen te helpen. Het is zo waardevol om te doen. Voor deze mensen maken relatief kleine inspanningen al een groot verschil. De lach die je soms op hun gezicht ziet verschijnen zegt meer dan woorden zouden kunnen. Daar spreekt zó veel uit.”
“Als activiteitenbegeleider heb je gelukkig veel vrijheid. Niets is in beton gegoten, er is veel ruimte voor eigen initiatief en improvisatie. We hebben een stadswandeling naar de kaasmarkt gehouden en een speciale beautymiddag voor vrouwen. Ik ben als een soort fitness-instructeur mee geweest naar de sportschool waar deze mensen gratis terecht kunnen en heb geholpen met een mountainbike-clinic. Daar was ongelooflijk veel animo voor. Sommigen hebben we leren fietsen. Ze vonden het geweldig.”
“De communicatie vind ik makkelijker gaan dan ik had verwacht. Sommige asielzoekers spreken een beetje Engels en hun kinderen spreken soms wat Nederlands, zeker als ze hier al wat langer zijn. Zelf ken ik een paar woordjes Arabisch. Zo vind je elkaar wel. En anders gaat het met de spreekwoordelijke handen en voeten. Laatst konden de mensen terecht bij de tafeltennisclub aan de overkant. Dan loop je met een batje en een balletje de hal in en roep je ‘ping pong’. Dan snapt iedereen wat de bedoeling is.”
“Ik ben vroeger opgeleid als lerares tekenen en schilderijen. Ik doe daar niets meer mee, maar heb nog wel heel veel spullen: schilderdoeken, penselen, verf, noem maar op. Ik heb daar een deel van meegenomen en dat werd één groot creatief feest. Ik begon met vijf jongeren en eindigde met iets van dertig jongeren en kinderen. Er zat een meisje bij met ongelooflijk veel talent – ze maakte zonder problemen een Picasso na en gaf daar een heel eigen draai aan - en er was een jongen die heel goed was in 3D-tekenen. Toen ik wegreed, voelde ik me oprecht heel gelukkig. Ik had andere mensen blij gemaakt – en werd er zelf ook heel blij van.”
“Ik heb het helpen in de noodopvang ervaren als ongelooflijk dankbaar werk. Een praktisch pluspunt is dat het flexibel is. Je kunt aangeven wanneer je beschikbaar bent en op basis daarvan word je ingedeeld. Je bent niet verplicht om tien keer te komen, als je een keer een gaatje hebt ben je welkom. Je hoeft ook niet iets specifieks te kunnen. Het is mooi meegenomen als je iets op anderen kunt overbrengen. En ook daarin zie je dat mensen het oppakken op de manier die ze goed ligt. De een gaat met een groep op ontdekkingsreis, de ander neemt een groepje kinderen apart om ze iets van de Nederlandse taal bij te brengen. Ik vind dat prachtig om te zien.”
Bekijk hieronder een greep uit de gemaakte schilderijen